Cilt: 10 Sayı: 1, 31.03.2022

Yıl: 2022

Türk Müziği

İnterdisipliner Müzik Araştırmaları

Müzik Eğitimi

Etnomüzikoloji

Dini Müzik

Müzik Sosyolojisi

Düzeltme

RAST'ın hedef ve amaçları :
* Müzikoloji ile ilgili konularda özgün, iyi tasarlanmış, hakemli araştırmalar yayınlamak,
* Değişen uygulamalarda kanıta dayalı araştırmanın önemini vurgulamak,
* Müzik araştırmalarında güncel konuları tartışmak için bir forum sunmaktır
* Her türlü müzik araştırması üzerine olan araştırmaları teşvik etmek, ayrıca bu derginin özel bir araştırma konusu olan Türk dünyası, Doğu ve İslam medeniyet müziği dahil olmak üzere Türk müziğinin analizi yapmak,  
* Müzikolojinin sistematik perspektifinde, interdisipliner konularda araştırma makaleleri yayınlamaktır.

Rast Müzikoloji Dergisi (Rast), geniş bir araştırmacı topluluğunun katılımını alan uluslararası  hakemli bir dergidir. Rast'ın ana odağı, müzik araştırmalarının sıkı bir şekilde analizidir. Türk müziği, doğu , ortadoğu müziğinin geniş araştırmalarına da yer vermektedir. Ek olarak, Rast, müzikolojinin tüm alanlarıyla ilgili kültürler arası araştırmalar ve tartışmalar için bir forum sağlar. Ayrıca, Rast, müzik araştırmalarındaki konulara ve uygulamalara ayrılmış çok disiplinli bir dergidir. 

RAST Musicology Journal Kapsamı

• Müzik tarihi, Müzik felsefesi, Müzik metodolojisi.
• Müzikoloji, etnomüzikoloji, karşılaştırmalı müzikoloji …
* Türk Müziği, felsefesi, kuramları, tarihçesi, uygulamaları, araştırmaları
• Doğu ve Ortadoğu Müziği, Felsefesi, Kuramları, Tarihçesi, Uygulamaları, Araştırmaları
• Müzikoloji ve interdisipliner alanlar (Müzik ve fizik, müzik ve psikoloji, müzik ve tarih, müzik ve tıp, müzik ve felsefe, müzik ve teknoloji …)
• Müzik aletleri araştırmaları (Geleneksel, çağdaş …)
• Müzik eğitimi
• Müzik ve yaratıcılık 

Başlık (Trebuchet MS, 14 punto, bold, sadece baş harf ve özel isimlerin baş harfi büyük diğerleri küçük, sola dayalı.)


Yazar Adı Soyadı1, Yazar Adı Soyadı2 (12 punto)
1Kurumu ve Bölümü, Şehir, Ülke, tam adresi, orcid, E-posta (8 punto)
2 Kurumu ve Bölümü, Şehir, Ülke, tam adresi, orcid, E-posta (8 punto)

Kısa bir özgeçmiş varsa kurumsal veya şahsi websitesi bağlantısı veriniz. Sosyal paylaşım hesaplarınızı bildiriniz.
Makalenizi yüklerken yazar, kurum, şehir, ülke, tam adres ve kısa özgeçmiş bilgilerini kaldırmanız gerektiğini unutmayınız! Bu bilgileri ayrı bir word dosyası olarak yüklemeniz gerekmektedir.


Özet (11 punto): Özet 8 puntoda, Trebuchet MS, iki yana yaslanmış, bir satır aralığında, araştırmanın ne hakkında olduğu, amacı, önemi, yöntemi, bulguları ve çarpıcı birkaç sonucu bu bölümde kısaca özetlenebilir. Özetiniz makalenizin vitrinidir. Müşterilerin (araştırmacıların) mallarınızı örnekleyebileceği ve içeriğinizi okumaya ve alıntılamaya ya da başka bir yere bakıp bakmayacağına karar vermeleri genellikle bu bölümde gerçekleşir. Bu yüzden doğru yapmak önemlidir. Rast Müzikoloji Dergisinin özet kelime sınırı 100-150 arasındadır. Özette tartıştığınız veya iddia ettiğiniz her şey, makalenizin ana metninde mutlaka yer almalıdır. Doğruluk çok önemlidir. Özette şekil, nota, tablo veya kaynak verilmediğinden emin olunuz.

Anahtar kelimeler (11 punto)
Bu bölüm en fazla 10 anahtar kelimeden oluşur, 10 puntoda yazılır, özel isimler dahil bütün kelimeler küçük harfle italik yazılır, virgül ile ayrılır, en sonuncu anahtar kelimeden sonra nokta yada virgül koyulmaz

Başlık 1 (11 punto, bold, sadece baş harfler büyük)
Giriş ve diğer bölümler 10 puntoda yazılması gerekmektedir. Araştırmanızın kapsamını ve amacını sunarak problemin tanımlanması beklenmektedir. İlgili literatürü (yazın) kısaca gözden geçirildiği bölümdür.
Başlık 2 (10 punto, sadece baş harfler büyük)
Başlık 3 (10 punto, İlk kelime baş harf büyük diğerleri küçük)

Yöntem
The methodology must be clearly stated and described in sufficient detail related to methods or with sufficient references.

Bulgular
Çalışmanın bulguları ve argümanları açık bir şekilde tanımlanmalı ve tasvir edilmelidir. Destekleyici şekiller, tablolar kullanılabilir. Ancak tablo ve şekiller (çok gerekli durumlar hariç) 3’den fazla olmamasını öneriyoruz. Tüm tablolar, resimler ve şekiller ortalanmalı ve numaralandırılmalıdır. 

Nota 1. Açıklamayı buraya yapınız, notanın altına.
Şekil 1. Açıklamayı buraya yapınız, şeklin altına.
Resim 1. Açıklamayı buraya yapınız, resmin altına.
Tablo 1. Tablo başlığını tablonun üstüne yazınız.

Tartışma
Araştırmanızda bulduğunuz çarpıcı sonuçları aynı sonuçları bulan çalışmalarla destekleyebilirsiniz. Çözümleyemediğiniz veya farklı sonuçlar elde ettiğiniz durumlarda aynı durumla karşılaşan literatürdeki başka araştırmalarla ilişki kurarak açıklamaya çalışabilir ve bunun sebeplerini tartışabilirsiniz.
Sonuç
Sonuçlar, bulgulardan çıkarılan ilkeleri ve genellemeleri, bu ilkeler ve genellemelerle ilgili istisnaları veya bunlarla ilgili sorunları, çalışmanın teorik ve / veya pratik çıkarımlarını ve çıkarılan sonuçları ve önerileri içerir. Sonuçlarda şekil, resim, nota, tablo ve atıflara yer verilmemelidir.

Kaynaklar
Chicago atıf stilini ilk tercihen önerilmektedir. APA ve Vancouver stilide kullanılabilir.
https://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide/citation-guide-2.html
• Tüm kaynaklar DOI veya varsa kalıcı URL bilgilerini içermelidir.
• Kaynaklar, makalenin hazırlanmasında yukarıda verilen stil kılavuzuna göre biçimlendirilmelidir.

Türkçe yazılan bütün makaleler için İngilizce genişletilmiş özet istenmektedir. Gerekli açıklama aşağıda verilmiştir.
Extended abstract (Only for articles written in Turkish)
If you are writing your article in Turkish language: Extended abstracts should be written according to the below structure including the following headings: abstract and keywords, introduction, methods, findings and argument, conclusion and recommendations. There is flexibility as to the naming of the sections. Extended abstract shall be written in font Trebuchet MS, single line spacing and 9 font size. Extended abstracts can not contain figures, tables, references and/or images. Extended abstracts should be between 500-750 words. We ask it after accepting your paper.

Kontrol listesini mutlaka dikkatli şekilde inceleyiniz.

1. Makale metnini yazarlarla ilgili bilgileri ve sonra sağ tıklayıp belge detaylarından belgeyi oluşturan kişinin bilgileriyle birlikte çıkarınız.

2. Yazarlarla ilgili kurum, bölüm, tam adres, orcid, eposta ve iletişim telefonu, şehir ve ülke mutlaka başlık sayfasında (Title page) ayrı bir Word dosyası olarak verilmeli ve sisteme ilgili kategoride yüklenmelidir.
3. Figür, resim, şekil, nota ve tabloların her biri numaralanmış olarak ayrı ayrı siteme ilgili kategoride yüklenmelidir.
4. Telif hakkı devri (Author Agreement) her bir yazar tarafından imzalanmak suretiyle resmi çekilerek ilgili kategoride sisteme yüklenmelidir.
5. Her bir yazarın kısa özgeçmişi (İngilizce - Türkçe) (Cover letter) mutlaka ilgili kategoride siteme yüklenmelidir.
6. Derginin yazım klavuzuna uymayan makalelerin ve kontrol listesinde eksiklik olması halinde direk red edilebileceğini lütfen unutmayınız!
7. Yazarların herhangi birinin websitesine üye olması gerekmektedir.
8. Verilen bilgilerin tamamının doğru ve doğrulanabilir olması gerekmektedir.
9. Dipnotlar metni direkt ilgilendiren, verilmezse araştırmada anlam kaybına neden olduğu durumlarda verilmelidir.

Rast Müzikoloji Dergisi Makale Gönderme Yönergesi:
Makalenizi bize göndermeyi seçtiğiniz için öncelikle teşekkür ederiz.
RAST, COPE yayın etiği komitesi üyeliğine başvurmuştur ve YÖK ile birlikte COPE etik yönergesini benimsemiştir.
Makalenizi Gönderme
RAST hakem değerlendirme sürecini etik, şeffaf ve adil şekilde yönetmek için OJS kullanır. RAST’a daha önce bir makale göndermediyseniz, bir hesap oluşturmanız gerekecektir. Lütfen aşağıdaki yönergeleri okuyun ve makalenizi yüklemek için derginin sitesini (https://rastmd.net/index.php/Rast) kullanın. Lütfen yönergeye uygun olmayan makalelerin ve yanlış/eksik yüklemelerin red edilebileceğini unutmayın.
Rast Müzikoloji Dergisi (RAST), yüksek bilimsel kaliteye sahip, özgün araştırma makaleleri yayınlayan, hakemli bir dergidir.
Başvuru sürecinin bir parçası olarak, gönderdiğiniz çalışmanızın özgün olduğunu, telif haklarının kendinize ait olduğunu ve telifi sizin olmayan bir çalışmayı çoğaltıyorsanız gerekli tüm izinleri aldığınızı garanti etmeniz gerekmektedir. Makalenizi ilk kez bir dergiye gönderdiğinizi ve bunun başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmeye gönderilmediğini ve başka bir yerde yayınlanmadığını bildirmeniz ve hukuki sorumluluğunu almanız gerekmektedir. Makaleniz etik, şeffaf ve adil bir hakemlik süreci sonunda kabul edilirse, makalenizin talepler doğrultusunda güncellenmiş son halini sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Dil
RAST’ın yayın dili Türkçe veya İngilizce’dir. Başlık, özet ve anahtar kelimeler her iki dilde de verilmektedir.
Amaç ve Kapsam
Öncelikle Türk müziği araştırmaları, Türk dünyası ve Doğu ve İslam medeniyeti musikisi hakkında yapılan bilimsel çalışmalar Rast Müzikoloji Dergisinde yayınlanmaktadır. Rast Müzikoloji Dergisi, genellikle 3.000-5.000 kelimelik araştırma makaleleri öncelikli olarak yayınlar. Daha kısa araştırma notları, derleme yazılarını ve nadiren kitap incelemelerine de yer verir.
Makale Uzunluğu
• Yazılar genellikle 7-15 sayfa uzunluğundadır.
• Kapsamlı anlatımın gerekli olduğu 15 sayfadan daha uzun makaleler editör / yayın kurulunun takdirine bağlı olarak dikkate alınacaktır.
Biçimlendirme
Makaleniz için tercih edilen dosya biçimi Microsoft Word'dür (.doc veya .docx).
Tablo, nota, şekiller ve diğer grafikler
Yüksek çözünürlükte tercihen EPS (Grafikler ve çizgi resimler için tercih edilen biçim büyütme / yakınlaştırma sırasında kaliteyi korur), JPEG veya PNG (en az 300 dpi ) olarak sisteme yüklenebilir. En fazla üç tablo ve / veya şekil dahil edilebilir. Bunlar siyah beyaz yayınlanabilir olmalıdır. Müzik örnekleri, şekiller, fotoğraflar ve diğer resimler, gönderilmeden önce doğruluk açısından kontrol edilmelidir. Tablolar ve şekiller ayrı olarak yüklenmelidir; ana metinde yer verilmemelidir. Ancak metin içinde geçtiği yerde açıklaması olmalıdır. Tablolar, metinde bulunanları çoğaltmak yerine yeni bilgiler sunmalıdır. Okuyucular tabloyu metne başvurmadan yorumlayabilmelidir. Lütfen düzenlenebilir dosyalar sağlayın.
Kaynak stili
Tercihen Chicago stili istenmektedir. Ancak APA ve Vancouver de kabul edilmektedir.
• Tüm referanslar DOI veya varsa kalıcı URL bilgilerini içermelidir.
• Kaynaklar, makalenin hazırlanmasında kullanılan stil kılavuzuna göre biçimlendirilmelidir.
İzinler (Etik Kurul İzinleri)
Araştırmanız ile ilgili kullandığınız bütün materyaller için gerekli izinlerin yazar tarafından alınmış olması ve gerektiğinde izin aldığını belgelemesi gerekmektedir. Etik kurul izni gereken her araştırma için belgelemek zorundadır. İzin maliyetleri yazarın sorumluluğundadır. Telif hakkıyla korunan herhangi bir materyal kullanılıyorsa (müzik notasyonu, resimler, şekiller vb.), Yazarın materyali kullanma iznine sahip olduğunu doğrulayan belgeler eklenmelidir.
Kabul ve yayın hakkında
Üretim
RAST Editörünüz, makalenizin yayım süreci boyunca kaydettiği ilerlemeler hakkında sizi bilgilendirecektir. Editör tarafından talep edilecek düzeltmeler doğrudan yapılmalı veya derhal bize bildirilmelidir.
Online İlk yayın
Önce online, son makalelerin (gelecekteki bir sayının atanmasını bekleyen tamamlanmış ve onaylanmış makaleler) bir dergi sayısına dahil edilmeden önce çevrimiçi olarak yayınlanmaktadır.
Açık Erişim
RAST’ta yayınlanan makaleler açık erişimlidir.
Telif Hakkı Seçenekleri
Telif hakkı, özgün makalenizi korumanıza ve izniniz olmadan başkalarının çalışmanızı kullanmasını engellemenize olanak tanır.

Makalenizi tanıtma
Yayın sürecin sonu değildir! Makalenizi yayabilir ve olabildiğince geniş bir şekilde okunmasını ve alıntı yapılmasını sağlayabilirsiniz. Makalenizi sosyal paylaşım hesaplarınızda linkini vererek paylaşabilirsiniz. Bu görünürlüğünü ve atıf oranını artırmak için yararlıdır.
ORCID
ORCID, araştırmacıları aynı adı paylaşanları bile diğer tüm araştırmacılardan ayıran, araştırmacılar arasındaki bağlantıları destekleyen benzersiz ve kalıcı bir dijital tanımlayıcı sağlar. Tüm yazarları ve yardımcı yazarları, ORCID kullanmaları için teşvik ediyoruz. ORCID hesabı oluşturun. ORCID iD'lerini makale gönderme işlemi sırasında başlık sayfasında bize bildiriniz. Yayın sürecinde ORCID iD'niz makalenizin meta verilerinin bir parçası haline geliyor ve çalışmanızı yalnızca ve yalnızca sizinle ilişkilendirebiliyor. ORCID ID'niz makalenizle birlikte yayınlanır, böylece çalışmanızı okuyan araştırmacıların ORCID profilinize ve oradan diğer yayınlarınıza bakabilir.
Etik Hususlar
Yazarlar YÖK ile birlikte COPE etik yönergesine uymak durumundadırlar. Bunlardan bazılarını sıralarsak;
• Mükerrer yayın yapılmaması (daha önceden internette paylaşılması dahil),
• Dilimleme yapılmaması,
• Haksız yazarlık sağlanmaması,
• Telif haklarını ihlal etmemesi,
• Yanlış ve yanıltıcı atıflar yapılmaması,
• Tarihsel dökümanların yanlış ve yanıltıcı yorumlama,
• Araştırmanın herhangi bir sürecinde insandan elde edilen veriler varsa mutlaka etik kurul izninin bulunması,
• Doktora veya YL tezinden üretilen makaleler için dipnot verilmesi,
• Makale yükleme konusunda etik davranılmaması,
• Bir makalenin gönderilmesi, daha önce yayınlanmadığını ve şu anda başka bir yerde veya kısmen yayınlanmak üzere gönderilmediğini gösterir.


Copyrights of all published contents (text and visual materials) belong to the journal. No payment is done for manuscripts under the name of copyright or others approved for publishing in the journal and no publication cost is charged. To promote the development of global Open Access (Please read: Read the Budapest Open Access Initiative) to scientific information and research, the Publisher/Owner of the RMJ provides copyrights of all online published papers (except where otherwise noted) for free use of readers, scientists, and institutions (such as link to the content or permission for its download, distribution, printing, copying, and reproduction in any medium, without any changing and except the commercial purpose), under the terms of Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) International License, provided the original work is cited. To get permission for commercial purposes please contact the publisher/owner of the Rast Musicology Journal.

Yayın Etiği ve Yayın Malpraktis Bildirimi

Rast Müzikoloji Dergisi, COPE Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri için En İyi Uygulama Kılavuzlarını ve Dergi Yayıncıları için Davranış Kurallarını takip etmektedir.
Yazarların, hakemlerin ve editörlerin burada yer alan etik davranış konusunda en iyi uygulama kurallarını takip etmeleri beklenir.
Aşağıda bazı kilit noktalara yer verilmiştir, ancak tüm detaylar için daima yukarıda linki verilen iki belgeye başvurmalısınız.
Editörlerin Görevleri
Adil davranış, tarafsızlık ve editoryal bağımsızlık
Editörler, gönderilen makaleleri yalnızca akademik değerine değil (önem, özgünlük, çalışmanın geçerliliği, açıklığı) aynı zamanda yazarın ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, etnik kökeni, hangi ülkenin vatandaşı olduğu, dini inancı, politik görüşü veya hangi kurumda çalışdığı dikkate alınmaksızın derginin kapsamına uygunluğu temelinde değerlendirir. Düzenleme ve yayınlama kararları, hükümet politikaları veya derginin dışındaki herhangi bir kurum tarafından belirlenmez. Baş editör, derginin tüm editoryal içeriği ve bu içeriğin yayımlanması zamanlaması konusunda tam yetkilidir.
Gizlilik
Editörler ve editoryal çalışanlar gönderilen bir el yazması ile ilgili hiçbir bilgiyi ilgili yazar, hakemler, muhtemel hakemler, diğer editoryal danışmanlar ve yayıncı dışındaki kimseye ifşa etmeyecektir.
İfşa ve çıkar çatışmaları
Editörler ve yayın kurulu üyeleri, sunulan bir metinde açıklanan yayınlanmamış bilgileri, yazarların açık yazılı izni olmadan kendi araştırma amaçları için kullanmayacaktır. Editörlerin yazıyı kullanması sonucunda elde edilen imtiyazlı bilgi veya fikirler gizli tutulacak ve kişisel çıkarları için kullanılmayacaktır. Editörler çıkar çatışmalarına (rekabetçi, işbirlikçi veya makale yazarları, şirketler veya kurumlardan herhangi biriyle olan diğer ilişkilerden kaynaklanan bağlantılar) sebep olacak makaleleri değerlendirme safhalarına katılamazlar. Bunun yerine, çıkar çatışması bulunmayan başka bir editör kurulu üyesinin makaleyi ele alması daha münasip olacaktır.
Yayın kararları
Editörler, yayınlanmak üzere gönderilen tüm makalelerin değerlendirilmesini ve bu alanda uzman en az iki hakemin değerlendirmesinden geçirilmesini sağlar. Baş Editör, dergiye gönderilen yazıların hangisinin yayınlanacağına karar vermekten, söz konusu çalışmanın onaylanmasına, araştırmacı ve okuyucular için önemine, hakemlerin yorumlarına ve bu gibi yasal gerekliliklerden sorumludur. Hakaret, telif hakkı ihlali ve intihal konusunda yasalar yürürlüktedir (Yüksek Öğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi , (Fikri ve Sanat Eserleri Kanunu . Baş editör, bu kararı verirken diğer editörler veya hakemler ile görüşebilir.
Soruşturmalara katılım ve işbirliği
Editörler (yayıncı ve / veya toplumla birlikte), sunulan bir el yazması veya yayınlanan makale ile ilgili etik kaygılar ortaya çıktığında duyarlı önlemler alırlar. Bildirilen her etik olmayan yayıncılık davranışı, yayınlanmasından yıllar sonra keşfedilse bile ele alınacaktır. RAST editörleri , şüpheli suistimal davranışlarıyla ilgilenirken COPE prosedürlerini (https://publicationethics.org/resources/flowcharts ) takip eder . Soruşturma üzerine, sağlam temellere dayanan etik kaygının tespit edilmesi durumunda, derhal bir düzeltme, makalenin yayından kaldırılması (geri çekilmesi), kaygı ifadesi veya ilgili başka bir not yayınlanacaktır.
Hakemlerin Görevleri
Editöryal kararlara katkı
Hakem değerlendirmesi, editörlere editör kararları vermede yardımcı olur ve yazarlarla olan editör iletişimi yoluyla, yazarların yazılarını iyileştirmelerine yardımcı olabilir. Hakem incelemesi, resmi bilimsel iletişimin önemli bir bileşenidir ve bilimsel çabanın merkezinde yer almaktadır. RAST, bilimsel sürece katkıda bulunmak isteyen alanının uzmanı tüm araştırmacıların gözden geçirme konusunda adil bir pay alma zorunluluğu olduğu görüşünü paylaşmaktadır.
Çabuk değerlendirme
Hakemin okuyacağı makaleyi yayın için niteliksiz bulması durumunda veya makaleyi vakitlice okuyamayacağı durumlarında derhal editörlere bildirmeli ve davetli hakem gözden geçirme davetini reddetmelidir ki böylece alternatif hakemler ile temasa geçilebilsin.
Gizlilik
İncelenmek üzere alınan yazılar, gizli belgelerdir ve bu şekilde değerlendirilmelidir; Baş Editör tarafından yetkilendirilmedikçe (yalnızca istisnai ve özel koşullar altında), başkalarına gösterilmemeli veya tartışılmamalıdır. Bu gizlilik ilkesi, inceleme davetini reddeden davetli hakemler için de geçerlidir.
Nesnellik standartları
İncelemeler objektif olarak yapılmalı ve gözlemler, yazarların makaleyi geliştirmek için bunları kullanabilmeleri için destekleyici argümanlarla açıkça formüle edilmelidir. Yazarların kişisel eleştirileri uygunsuzdur.
Kaynaklara hakimiyet
Alanının uzmanı hakemler, yazarlar tarafından atıf yapılmamış çalışmalara hakim olmalı bilmelidir. Önceki yayınlarda bildirilen bir gözlem, türetme veya tartışma olan herhangi bir ifadeye atıf yapılmasını bildirmesi gerekir. Bir hakem aynı zamanda editörlere, söz konusu yazı ile kişisel bilgileri olan diğer herhangi bir yazı (yayınlanmış veya yayınlanmamış) arasındaki önemli benzerlik veya örtüşme durumlarını da bildirmelidir. Bunun için ayrıca benzerlik raporu sunan yazılımlarından yararlanarak incelemesini derinleştirebilir.
İfşa ve çıkar çatışmaları
Davetli hakemler, inceledikleri makalelerle ilgili çıkar çatışması ortaya çıkması durumunda (rekabetçi, işbirlikçi veya makale yazarları, şirketler veya kurumlardan herhangi biriyle olan diğer ilişkilerden kaynaklanan bağlantılar) derhal çıkar çatışmasını hakem davetini reddederek editörlere bildirimde bulunması gerekir ki böylece alternatif hakemler ile temasa geçilebilsin.
Gönderilmiş bir makalede bulunan yayınlanmamış materyal, yazarların açık yazılı onayı olmadan bir hakem tarafından kendi araştırmasında kullanılmamalıdır. Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve gözden geçirenin kişisel avantajı için kullanılmamalıdır. Bu, inceleme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir.
Yazarların Görevleri
Raporlama standartları
Özgün araştırma makalesi yazarları, araştırmalarının prosedürlerini, sonuçlarını, özgün ve doğru bir şekilde sunmalı, ardından çalışmanın önemini tarafsız bir şekilde tartışmalıdır. Yazı, diğer araştırmacıların bu çalışmadan istifade edebilmesi için yeterli ayrıntı ve referansları içermelidir. İnceleme makaleleri doğru, objektif ve kapsamlı olmalı, editoryal 'fikir' veya perspektif parçaları açıkça belirtilmelidir. Gerçek dışı veya bilerek yanlış ifadeler kullanmak etik olmayan davranışlar oluşturur ve kabul edilemez.
Veri erişimi ve saklama
Yazarlardan çalışmalarının ham verilerini editör incelemesi için el yazmasıyla birlikte sağlamaları istenebilir ve uygulanabilir olması halinde verileri halka açık hale getirmek için hazırlanmaları gerekir. Her halükarda, yazarlar, katılımcıların gizliliğinin korunabilmesi koşuluyla, bu verilerin yayınlanmasından en az 10 yıl sonra (tercihen kurumsal ya da konu temelli bir veri deposu veya diğer veri merkezi aracılığıyla) diğer yetkili profesyonellere erişilebilir olmasını sağlamalıdır. Tescilli verilere ilişkin yasal haklar yayınlanmasını engellemez. Sonuç olarak yazarlar tescilli dahi olsa 10 yıl süreyle yayınlarıyla ilgili bilgi ve belgeleri sağlamakla yükümlüdür.
Özgünlük ve intihal
Yazarlar tamamen orijinal eserler yazarak gönderdiklerini ve başkalarının eserlerini ve / veya sözlerini kullandılarsa, bunun uygun şekilde atıf yapmak suretiyle belirtildiğinden emin olmalıdırlar. Makalede bildirilen çalışmanın niteliğini belirlemede etkili olan yayınlara da değinilmelidir. İntihal, bir başkasının makalesini (yayınını) yazarınki gibi yazmaktan, başkalarının yayınlarının önemli kısımlarını (atfetmeden) kopyalamak veya başka bir deyişle, başkaları tarafından yürütülen araştırmaların sonucunu almak gibi birçok biçime sahiptir. Dolayısıyla bilinen ve gelecekte ortaya çıkacak herhangi bir şekilde yapılan intihal ve etik olmayan yayıncılık davranışını oluşturacağından kabul edilemez.
Birden çok, yinelenen, fazlalık veya eşzamanlı başvuru / yayın
Aynı araştırma birden fazla dergide veya birincil yayında yayınlanmamalıdır. Buna daha önce tam metin olarak yayınlanan sempozyum bildirileri de dahildir. Bu nedenle, yazarlar zaten başka bir dergide yayınlanmış bir makaleyi değerlendirmek üzere göndermemelidir. Bir makalenin birden fazla dergiye aynı anda sunulması da etik olmayan yayıncılık davranışıdır ve kabul edilemez.
Bazı makalelerin (çeviriler gibi) birden fazla dergide yayınlanması, belirli koşulların sağlanması koşuluyla bazen gerekli olabilir. İlgili dergilerin yazarları ve editörleri, aynı verileri ve ana belgenin yorumunu yansıtması gereken ikincil yayını kabul etmelidir. Birincil referans ikincil yayında (daha önce yayınlandığını birinci sayfanın dipnot kısmında tam künye ve açıklama getirerek göstererek) belirtilmelidir.
Makalenin yazarı
Yalnızca içerik/makale ile ilgili kamu sorumluluğunu üstlenebilecek yazarlık kriterlerini karşılayan kişiler metinde yazar olarak listelenmelidir:
• Çalışma ile ilgili tasarım, uygulama, veri toplama veya analiz / yorumlama için önemli katkılarda bulunulması,
• makaleyi hazırlamış veya önemli entelektüel içerik için eleştirel olarak revize etmiş olması,
• makalenin son halini görmüş, onaylamış ve yayına sunulmasını kabul etmiştir.
• yazıda bildirilen çalışmaya (teknik yardım, yazma ve düzenleme yardımı, genel destek gibi) önemli katkılarda bulunan, ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan diğer kişiler yazar olarak listelenmemelidir. Ancak "Teşekkür" bölümünde bildirilmesi gerekir.
• sorumlu yazar yukarıdaki tanıma göre tüm uygun yazarların yazılmasını sağlamakla birlikte yazar listesinde uygun olmayan yazar veya yazarların çalışmaya dahil edilmesine mani olmakla sorumludur. Tüm yazarların yazının son halini görüp onayladığını ve yayınlanmayı kabul ettiğini onaylamalıdır.
İfşa ve çıkar çatışmaları
Yazarlar - mümkün olan en erken aşamada (genellikle başvuru sırasında bir açıklama formu göndererek veya metinde bir ifade ekleyerek) - makaleyi sonuçlarını veya yorumlarını etkilemek için yorumlanabilecek herhangi bir çıkar çatışmasını bildirmesi gerekir. Açıklanması gereken muhtemel çıkar çatışmaları örnekleri arasında, onursal, eğitim hibeleri veya diğer finansman, finansal konuşmacıların bürolarına katılım, üyelik, istihdam, danışmanlık, hisse sahipliği veya diğer sermaye payları ve ücretli uzman tanıklığı veya patenti gibi finansal varlıklar bulunmaktadır. Bu düzenlemelerinin yanı sıra, kişisel veya mesleki ilişkiler, üyeler, konudaki bilgi veya inançlar veya el yazmasında ele alınan materyaller gibi finansal olmayan konularda çıkar çatışması olarak değerlendirilir.
Kaynaklara hakimiyet
Yazarlar, başkalarının çalışmalarını doğru bir şekilde incelediklerini temin etmeli ve ayrıca kendi çalışmalarına ilham olmuş çalışmalardan atıf yapmak suretiyle bahsetmelidir. Özel olarak elde edilen bilgiler (görüşme, yazışmalar veya üçüncü şahıslarla yapılan görüşmeler) ilgili kişi/kaynaklardan açıkça ve yazılı olarak izin alınmadan kullanılmamalı veya raporlanmamalıdır. Yazarlar, bu hizmetlere dahil olan kişilerin açık yazılı iznini almadıkça, açık/gizli hizmetler sunma sırasında elde edilen bilgileri kullanmamalıdır.
Tehlikeler ve insan veya hayvan denekler
Çalışma, kullanımlarında doğabilecek olağandışı tehlikelere sahip kimyasallar, prosedürler veya ekipmanı içeriyorsa, yazarlar bunları yazıda açıkça tanımlamalıdır. Çalışma, hayvan veya insan katılımcıların kullanımını içeriyorsa, yazarlar, tüm prosedürlerin ilgili yasalara ve kurumsal kurallara uygun olarak yapılmasını ve uygun kurumsal komitenin / kurulların onayını sağlamalıdır (etik kurul izinleri gibi); yazılı izin içermelidir. Yazarlar ayrıca, yazılı izinde insan katılımcılarla denemeler için bilgilendirilmiş onam alındığına dair bir ifadeye yer vermelidir. İnsan katılımcıların gizlilik haklarına her zaman uyulmalıdır.
Akran değerlendirmesi
Yazarlar, hakem inceleme sürecine katılmakla yükümlüdür ve editörlerin ham veri taleplerini, açıklamaları ve etik onay belgesini, hasta izinlerini ve telif hakkı izinlerini derhal yanıtlayarak tam işbirliği yaparlar. “Gerekli revizyonlar” için ilk karar durumunda, yazarlar hakemlerin yorumlarına sistematik, noktadan ve zamanında cevap vererek, makalelerini verilen son tarihe kadar gözden geçirip yeniden sunmalıdır.
Yayınlanan eserlerde temel hatalar
Yazarlar kendi yayınlanmış çalışmalarında önemli hatalar veya yanlışlıklar keşfettiğinde derhal derginin editörlerini veya yayıncısını bilgilendirmeleri gerekir. Ayrıca yazarlar Makalede dizgi/yazım hatası yapılmış ise düzeltmek veya geri çekmek için işbirliği yapmak zorundadır. Eğer editörler veya yayıncı, üçüncü şahısların yayınlarının hatalı veya yanlış şekilde ortaya konulduğunu/incelendiğini/atıf yapıldığını öğrenirse, sorumlu yazarın makaleyi derhal düzeltmekle, geri çekmekle veya derginin editörlerine makalenin doğruluğuna dair kanıt sunmakla yükümlülüğüdür.
RAST makale düzeltme ve geri çekme politikası
Bir dergi editörü dergide hangi makalelerin yayınlanacağına tamamen ve bağımsız olarak karar vermekten sorumludur. Bu kararı verirken editör derginin yayın kurulu politikaları tarafından yönlendirilir. Hakaret, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yürürlükteki yasal gerekliliklerle riayet eder. Bilimsel yayının yayın tarihi önemlidir. Yayınlanan makaleler mümkün olduğu kadar kaybolmadan, yayınlandığı haliyle ve değiştirilmeden kalır. Bununla birlikte sonradan, ara sıra düzeltme veya geri çekme nadiren de silme gerektiren bir makalenin yayınlandığı durumlar ortaya çıkabilir. Bu tür eylemler istisnai durumlar dışından gerçekleştirilmemelidir. Her durumda ulusal/uluslararası resmi arşivler, geri çekilmiş veya başka bir şekilde çıkartılmış makaleler de dahil olmak üzere tüm makale sürümlerini saklayacaktır. Bu politika kaygıları gidermek, bilimsel kütüphanelerdeki mevcut en iyi uygulamaları dikkate almak üzere tasarlanmıştır. Standartlar geliştikçe ve değiştikçe, bu konu tekrar gözden geçirilecektir.
Makale düzeltme
Düzeltme sadece editoryal olarak önemli değişiklikler için yaptırılmalıdır. Düzeltmeler, yazım düzeltmeleri, değişiklikleri biçimlendirme vb. küçük değişiklikler için yapılmamalıdır.
Yapılan herhangi bir düzeltme okuyucular/araştırmacılar ile paylaşılmak üzere Crossmark ile kayıt altına alınır. Bunun için tanımlanmış 12 tip “güncelleme” vardır;
• ek
• açıklama
• düzeltme
• baskı hatası
• dizgi hatası
• ifade hatası
• yeni baskı
• Yeni sürüm
• kısmi geri çekme
• uzaklaştırma
• geri çekme
• silme
Bir güncelleme/düzeltme bu kategorilerden birine girmiyorsa editöryal kurula bildirmek gerekir.
Makale geri çekme
Çoklu başvuru, sahte yazarlık iddiaları, intihal, hileli veri kullanımı veya benzeri gibi mesleki etik kuralların ihlali. Bazen geri çekilme, gönderim veya yayındaki hataları düzeltmek için kullanılacaktır. Bir makale, sorumlu yazarı veya editör tarafından başvurmak suretiyle, yayın kurulu üyelerinin tavsiyesi altında geri çekilebilir.
Geri çekmeyle ilgili standartlar:
• Yazarlar ve / veya editör tarafından imzalanan “Retraksiyon: [makale başlığı]” başlıklı bir geri çekme notu, derginin bir sonraki sayısının sayfalanmış kısmında yayınlanmış ve içerik listesinde listelenmiştir.
• Elektronik versiyonda, orijinal makaleye bir bağlantı yapılır.
• Çevrimiçi makale, geri çekme notunu içeren bir ekrandan sonra gelir. Okuyucu daha sonra makalenin kendisine ilerleyebilir.
• Orijinal makale, .pdf'deki filigran ile her sayfada “geri çekildiğini” belirten bir yazı ile eklenir.
• Belgenin HTML sürümü kaldırılır.
Makale kaldırma: yasal sınırlamalar
Son derece sınırlı sayıda, bir makaleyi çevrimiçi veritabanından kaldırmak gerekebilir. Bu, yalnızca makalenin açıkça hakaret ettiği veya başkalarının yasal haklarını ihlal ettiği ya da makalenin bulunduğu yerlerde veya mahkeme kararının konusu ya da eğer varsa, ciddi bir sağlık riski oluştur ise iyi bir neden olduğunda ortaya çıkar. Bu durumlarda, meta veriler (Başlık ve Yazarlar) korunurken, metin yasal nedenlerden dolayı makalenin kaldırıldığını belirten bir ekranla değiştirilecektir.
Makale değiştirme
Makalenin ciddi bir sağlık riski oluşturabileceği durumlarda yazarlar hatalı orijinali geri çekip düzeltilmiş bir versiyonla değiştirmek isteyebilir. Bu durumlarda geri çekme bildirimi, düzeltilmiş yeniden yayınlanan makaleye ve belgenin geçmişine bir bağlantı ile eklenecektir.
Yayıncının Görevleri
Etik olmayan yayıncılık davranışının ele alınması
İddia edilen veya kanıtlanmış bilimsel suistimal, iddia edilen yayın veya intihal durumlarında, yayıncı, editörler ile yakın işbirliği içinde, durumu netleştirmek ve söz konusu makaleyi değiştirmek için tüm uygun önlemleri alacaktır. Bu, bir geri çekme veya düzeltme bildirisinin derhal yayınlanmasını, açıklanmasını veya en ağır durumda etkilenen yazının geri çekilmesini içerir. Yayıncı, editörler ile birlikte, araştırmaların hiçbir koşulda suistimale veya bilerek suistimalin yapılmasına imkan vermeyecek şekilde yayınların gerçekleşmesi için makul adımlar atar.
Dergi içeriğine erişim
Yayınevi, bilimsel araştırmanın kalıcı olarak kullanılabilirliği ve korunması konusunda kararlıdır ve kuruluşlarla ortaklık yaparak vede arşivi koruyarak erişilebilirliğini sağlar.

Article Processing Charge (Makale Yayın Süreci Ücreti)

All articles published in Rast Musicology Journal are open access and freely available online, immediately upon publication. This is made possible by an article-processing charge (APC) that covers the range of publishing services we provide. This includes provision of online tools for editors and authors, reviewers, editors and reviewers progress payments, article copyediting, production and hosting, layout editing, liaison with abstracting and indexing services, and customer services.

As a matter of ethics, article Processing Charge is paid when the article is uploaded to the journal management system by the author. No editorial evaluation and review process are initiated without the payment. This payment does not indicate that the article uploaded by the author will certainly be published. This payment is only related to the article processing process.

As per the resolution passed by Turkish Higher Education Council at the General Assembly dated March 03, 2019, an article published in Rast Musicology Journal can be included in the applications (declaration) for associate professorship since the journal falls under the clause of "Journals that charge fees -regardless of acceptance/rejection condition- during application".

“Türkiye Yükseköğretim Kurulu’nun 07.03.2019 tarihli Genel Kurulunda aldığı karar gereği, Rast Müzikolji Dergisi’nde yayınlanan bir makale Makale başvuru sırasında -kabul/red kararına bağlı olmaksızın ücret alan dergiler, maddesini karşıladığından doçentlik başvurularında (beyannamede) kullanılabilir.”

Article Processing Charge 1250 TL (for Turkey), 350 GBP (other countries).

Subscription for per year: 1250 TL (for Turkey), 150 GBP (other countries).

Note: RMJ reserves the right to offer discounts or no fees (APC) for certain articles or authors.

Article Publication Charge
Rast Musicology Journal does not charge article publishing fees.

Türkiye'den Yazarlar için hesap numarası aşağıdadır.

Genç Bilge Yayıncılık
TR840006400000112760270461
İşbank bankası, Florya Şubesi

Not: Lütfen dekontu rastjournaleditor@gmail.com email adresine gönderiniz. 

Article Processing Charge

Articles that apply to the RMJ academic journal are taken in pre-review stage. Pre-review is done by the editorial board. Articles that do not have the necessary permissions, whose plagiarism report is negative and that are outside the coverage of the journal are rejected. Then, the Article Review Process starts, where there are at least two referees and blind. The decision to publish is taken for those who are successful in the referee process.

All articles published in RMJ are open access and freely available online, immediately upon publication. This is made possible by an article-processing charge (APC) that covers the range of publishing services we provide. This includes provision of online tools for editors and authors, reviewers, editors and reviewers progress payments, article copyediting, production and hosting, layout editing, liaison with abstracting and indexing services, and customer services.

As a matter of ethics, Article Processing Charge is paid when the article is uploaded to the journal management system by the author. No editorial evaluation and review process is initiated without payment. This payment does not indicate that the article uploaded by the author will certainly be published. This payment is only related to the article processing process.

As per the resolution passed by Turkish Higher Education Council at the General Assembly dated March 03, 2019, an article published in RMJ can be included in the applications (declaration) for associate professorship since the journal falls under the clause of "Journals that charge fees -regardless of acceptance/rejection condition- during application".

“Türkiye Yükseköğretim Kurulu’nun 07.03.2019 tarihli Genel Kurulunda aldığı karar gereği, JGEDC’de yayınlanan bir makale Makale başvuru sırasında -kabul/red kararına bağlı olmaksızın ücret alan dergiler, maddesini karşıladığından doçentlik başvurularında (beyannamede) kullanılabilir.”

Article Processing Charge 1250 TL (for Turkey), 350 Euro (other countries).

Subscription for per year: 750 TL (for Turkey), 100 Euro (other countries).


Not: RMJ, dernek, vakıf, üniversite gibi kurumlar, şahıslar için Makale İşlem Ücreti'nde indirim yapma ya da hiç bir ücret almama konusunda haklarını saklı tutar.
Rast Müzikoloji Dergisi, 30 Aralık 2021 tarih ve 2021.18.643 sayılı karar gereği, makale işlem ücretini önceden alması (kabul-red e bakmaksızın) konusu geçen paragrafa istinaden Mart 2022 tarihinde beyannamede kullanılabilir.

Türkiye'den abone olmak için hesap numarası aşağıdadır. Lütfen dekontu rastjournaleditor@gmail.com email adresine gönderiniz
Genç Bilge Yayıncılık
TR840006400000112760270461
İşbank bankası, Florya Şubesi

Rast Müzikoloji Dergisi, aboneleri ile her geçen gün daha da büyümektedir. Rast Müzikoloji Dergisi'ne katkılarınız için çok teşekkür ederiz.

Yazarlarımızın editöryal süreçlerin aksamaması için editöryal emaillere 3 gün içinde yanıt vermeleri gerekmektedir.